Om alternatieven te vinden van grote en wereldwijd bekende diensten, moet je ook op een alternatieve manier gaan zoeken. Dat zit zo…

Flock, om maar een voorbeeld te noemen, is groot. Zoek je naar een alternatief voor Flock, dan kom je allerlei blog’s en vlog’s tegen die ofwel Flock promoten, ofwel de grote concurrent Slack of Teams.

Naar schatting is negentig procent van wat je op de eerste pagina’s met zoekresultaten van wat je bij Google, Facebook, Youtube en Bing vindt, betaald door een adverteerder. Daar wordt namelijk geld mee verdiend en de hiervoor genoemde diensten houden bijzonder veel van geld. Wie niet. Helaas is Google daardoor inmiddels meer een advertentie-index dan een web-index.

Alternatief zoeken

Alternatieve content vind je dus op alternatieve manieren. En die zijn er genoeg.

Video

Zo kun je in plaats van Youtube eens Vimeo gebruiken. Het is een heel ander soort dienst, maar niet minder waardevol. Rechtsboven in het venster zit een zoek-veld en daarmee begint jouw ontdekkingstocht.

Zoeken

DuckDuckGo is het enige alternatief voor Google en Bing dat nog indexeert op interesse van bezoekers en niet op advertentiebijdragen. Zoeken werkt net als bij elke andere zoekmachine.

Yahoo is lang de grootste in de USA geweest maar sluit nu ook aan achterin de rij. Door een ander zoekalgoritme kan deze zoekmachine met heel andere resultaten komen dan Bing of Google. Het proberen waar dus.

Een klein en bijzondere zoekmachine is Ask of Ask Jeeves. Deze butler onder de zoekmachines antwoord op echte vragen. Stel dus eens echte vragen opgesteld in echte zinnen en verbaas je over de antwoorden.

Nog een kleine zoekmachine met vooral veel aandacht voor jouw privacy is Qwant. Ook weer andere zoekresultaten en dus andere alternatieven.

Jitsi.org?

En zo kwam ik terecht bij een video over Jitsi.org. Gevonden via de zoekmachine Gibiru.

Lijst

Aanvullingen zijn welkom via ons Discord-kanaal: https://tiny.jeex.eu/?n=discord

Gerelateerde berichten