De beste camera zit zo’n beetje op elke smartphone. Beter dan de meeste webcams en zelfs beter dan heel veel video-/fotocameraatjes. Ben je voornemens een camera te kopen die ook als webcam moet dienen, let dan goed op: de meeste camera’s kunnen dit niet.

Er zijn nogal wat apps te vinden die een smartphone omtoveren in een webcam. Ze werken bijna allemaal op dezelfde manier, met één klein verschil: de verbinding.

Met de gratis app Iriun verbind je jouw webcame via wifi met jouw computer. Beide apparaten moeten dan dus op hetzelfde wifi zitten. De app Epoccam werkt hetzelfde maar bij de betaalde app (nog geen tientje) kan de verbinding ook met USB gelegd worden en dat heeft veel voordelen.

Wifi of USB

De last met wifi is dat jouw computer dan tegelijk beeld en geluid moet streamen via dat wifi naar de service die de meeting host. Jouw computer stuurt dan dus via wifi jouw camerabeeld en jouw geluid naar internet. Maar via dat zelfde wifi moet ook het beeld van de smartphone ontvangen worden. Het wordt dus druk op dat wifi. De kans op een kleine vertraging in het beeld is niet denkbeeldig.

Dat euvel heb je niet met een USB-verbinding waarbij de smartphone aan een draadje hangt. Ervaring heeft geleerd dat deze verbinding stabieler is. En dan heb je ineens een vlijmscherpe webcam.

Overigens moet de computer echt met wifi verbonden zijn. Is deze op dezelfde router met ethernet (snoertje) verbonden, dan komt de verbinding niet tot stand.

Drivers

De app in de smartphone doet aan die kant het werk. In Windows of Mac moet je een driver installeren om het beeld van de smartphone te kunnen ontvangen.

Deze schermafdruk is genomen terwijl de smartphone op het beeldscherm is gericht. Epoccam zorgde voor de verbinding.

Geluid

De smartphone kan ook het geluid doorzenden. Veel succes heb ik daar nog niet mee gehad.

Gerelateerde berichten