Een ergonomische houding is belangrijk voor gezond werken. Voldoende rusten is niet alleen gezond maar ook bevorderlijk voor de werkresultaten. Met name de ogen zijn gebaat bij zeer regelmatig even anders kijken. Andere focus, ander licht erin.

Meer je herkent het ongetwijfeld: je gaat nog heel even iets doen achter het beeldscherm, en ineens is er een halve dag voorbij gevlogen. Niets menselijks is ons vreemd, dus soms moet je geholpen worden bij wat zelfdiscipline.

Rusten

Om te helpen bij het op tijd stoppen met werken, dat hoeft maar voor een paar minuten te zijn, kun je kijken bij de volgende tools:

Beide doen ongeveer hetzelfde. Ze pauzeren de computer op gezette tijden maar je kunt altijd ingrijpen als het even niet handig uitkomt. Natuurlijk is dat niet de bedoeling, dus niet doen!

Ergonomie

Erg veel plezier heb ik met de zit-sta-tafel. Helaas nog niet thuis maar op kantoor, maar voor thuis staat deze zeker op de verlanglijst voor het nieuwe kantoor dat ingericht gaat worden:

Een goede bureaustoel is net zoiets als een matras: het verslijt en zakt uit na verloop van tijd. Qua bureaustoel kan ik niet hard genoeg benadrukken: ga niet af op goedkoop of mooi. Die cherfield-achtige directiezetel is leuk in de film, maar als bureaustoel achter een beelscherm is zo’n stoel dramatisch slecht voor rug en ledematen. Een goede stoel is vooral niet lui, maar activerend.

 

Gerelateerde berichten