Headsets die met een geluidskabel worden aangesloten op de computer – dus niet met USB – hebben aan het einde een zogenaamde Jack 3.5. Deze heeft meestal vier metalen ringetjes. En daar begint het gedonder. En heb je een Mac, dan is het gedonder omgekeerd… Soms moet je splitten, soms moet je mergen.

Windows-laptops hebben over het algemeen twee gaten voor geluid: de ingang voor de microfoon en de uitgang voor de koptelefoon. Een smartphone heeft meestal één gecombineerd gat voor beide. Het gat is hetzelfde, maar het aantal ringetjes van de Jack maakt het verschil. Gecombineerde Jacks hebben vier metalen delen, gescheiden door kunststof isolatie.

3 naar 4

Wil je een headset met twee Jacks aansluiten op je smartphone met één gecombineerde 4-rings aansluiting, dan heb je een zogenaamde Merger nodig. Zoals de https://tiny.jeex.eu/?n=merger35. Deze heeft twee gaten voor koptelefoon en microfoon en één stekker voor in de smartphone.

4 naar 3

Wil je de headset van je smartphone aansluiten op een Windows-laptop met daarin twee gaten, dan moet je die ene vier-rings Jack splitsen in twee drie-rings Jacks. Daarvoor is de https://tiny.jeex.eu/?n=splitter35.

Verwissel je drie- en vier-rings aansluitingen, dan is dat geen ramp. Er gaat niets kapot, het werkt gewoon niet. Het effect dat je dan krijgt, heb je overigens ook als je de Jack niet dat laatste overtuigende duwtje geeft, zodat het echt klik zegt.

 

Gerelateerde berichten