Geluid, webcam, gewicht, snelheid en accuduur zijn de belangrijkste criteria bij het kiezen van een laptop. We hebben het dan over een reguliere werk-laptop waarop je de meest voorkomende dingen kunt doen, zoals online meeten, Office-achtige pakketten draaien, dat soort dingen.

Hernia

Tenzij je speciale functionaliteit behoeft; dan spelen andere factoren een rol. Wil je een VR-set aansturen met een laptop, zorg dan voor een hele vette grafische kaart (GPU). Bereid je dan voor op een financiële aderlating en een hernia als je het ding de hele dag moet meezeulen.

In de context van dit boek kijken we natuurlijk naar laptops die juist goed functioneren voor een mobiel kantoor. En dan zijn gewicht en accuduur – de tijd die je kunt werken op één acculading – relevanter dan de prestaties van de grafische kaart.

Mac

Het zeggen van het woord Apple of Mac is altijd goed voor ellenlange betogen over het waarom wel of juist niet van een Mac. Want, o, o, ze zijn zo duur… En ze draaien geen Windows-software. En aan de andere kant wordt dan geroepen dat een Mac nooit vastloopt en heel veilig is en dat er alles mee kan. Ook dat is in dit kader niet zo relevant. Laten we ons beperken tot een paar eenvoudige en niet-discutabele feiten die kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Redenen om met een MacBook te werken zijn vooral de tijd dat je met één acculading kunt werken en de hoge kwaliteit van webcam en geluid. Rondzingen en echo is geen issue met een Mac.

Argumenten om er niet mee te werken – dit gaat niet over kopen, maar over functionaliteit – zijn alleen relevant als je met zeer specifieke software werkt. Er zijn applicaties, denk aan garage-software, die alleen voor Windows gemaakt worden. Office draait volledig op een Mac zonder problemen. En voor dat enkele pakket dat alleen voor Windows geschikt is bestaat zoiets als een virtuele pc. Het pakket https://tiny.jeex.eu/?n=parallels is een goede manier om Windows binnen je Mac te draaien. Er kan dus veel met de https://tiny.jeex.eu/?n=macbook.

Windows

Grapig genoeg wordt die discussie nooit andersom gevoerd. Mensen vragen nooit: waarom werk je met Windows? Het is blijkbaar nog steeds de standaard. En sinds Windows 10 en dan met name de editie van arpil 2020 (die de verwarrende naam 2004 draagt), is het systeem beter dan ooit. Over kwaliteit valt te steggelen, ik baseer me op de cijfers van retouren van een grote winkelketen, en heb dan een voorkeur voor Asus laptops zoals de https://tiny.jeex.eu/?n=asus. Maar HP of Dell zou net zo goed kunnen. Het is arbitrair.

Gerelateerde berichten